Store Mosse nationalparks örnutfodring

 

100329
Läs om resultatet av bevakningen vid utfodringen 2009/2010 --> . De flesta av de ringmärkta örnarna finns det bilder på under länken "Jämför örnar". Säsongens örnar är markerade i fet stil.

 

100323
Normalt brukar utfodringen avslutas vid den här tiden men i vinter har det varit mindre åtgång på kött än tidigare. En orsak är att det kyliga vädret gjort köttet hårdfruset och därmed har fåglarna haft svårare att dra loss bitar. Det medför att det finns kött kvar som kommer att läggas ut under de kommande veckorna. Till mitten av april finns det fortfarande chans att se örn genom webbkameran.

 

100313
För närvarande är det Fox som är den säkraste gästen på utfodringen. Bästa tiden för att se honom är under sena eftermiddagen till kvällen. I övrigt har enstaka havsörnar tittat förbi men utan att vilja komma riktigt nära. Örnarna verkar inte ha något större behov av stöd under senvintern. De hittar förmodligen tillräckligt med mat i markerna i form av t.ex. döda rådjur.
Veckans comeback gjorde havsörnen Abel den 5 mars efter två veckors frånvaro.


100305: Abel på grisfest. Foto: Stefan Lindahl

 

100304
Ett tillfälligt mildare väder har resulterat i en fin skare och det är åter lätt att ta sig ut på mossen. Efter en period med endast enstaka dagliga besök av kungsörnar dök idag två nya havsörnar upp varav en ringmärkt. Det kan visa sig vara början på sträckperioden i mars då nya örnar kan hitta till utfodringen. Torsdagen avslutades med en räv som, efter lite tvekan, vände tillbaka till skogsbrynet.

 

100226
På grund av snödjupet gick det inte att ta sig ut för utfodring i tisdags. Vi har därför fått flytta den till idag, fredag, då vi förhoppningsvis ska få ut köttet med hjälp av snöskoter.

Havsörnarna Abel och Blossa har tydligen slutligen gett upp förhoppningen om att få äta och sökt lyckan på annat håll. De har inte setts sedan den 20/2. Paret Fox/Foggy sviker inte utan kommer regelbundet. En ny adult kungsörn dokumenterades den 21/2, säsongens tionde i åldern 5:e dräkt eller äldre, och fick namnet Hemingway. Men veckans återvändare var den Hallandsmärkta 526K som sågs sent under onsdagen. Senaste besöket av 526K var den 18/1 och även då kom den sent (bild nedan).

Lite filmtips: Fox och Foggy finns på YouTube i HD-kvalitet.

Fox på YouTube

Foggy på YouTube


100221: Den adulte kungsörnen Hemingway på ett kort besök under söndagen. Foto: Erland Leide

 

100221
Mängder av snö har kommit de senaste dagarna och inventerarna har haft ett styvt jobb att ta sig ut till avläsningsgömslet. Förhoppningen att detta skulle öka antalet gäster infriades emellertid inte. Istället är det stamgästen Fox som har lockat med sig honan Foggy till bordet. Han är först på bordet och ropar ljudligt, kanske för att visa att det är ok, och lite senare vågar sig Foggy fram.
Två havsörnar har mest suttit i utkanten och varit åskådare; en av dessa är Abel som först noterades den 27:e december (se bild nedan). Man kan undra när dom egentligen får någon mat i sig.


100216: Fox till höger och Foggy till vänster

 

100214
Fox fortsätter att besöka troget men annars har det varit dåligt med besökare den senaste veckan. På torsdagen kammade vi t.o.m. noll vilket är ovanligt vid den här tidpunkten. Prognosen lovar snöfall och mer vind i veckan och det brukar gynna utfodringens kundomsättning.
Vi har fått svar från RC om den gamla havsörnen från den 2/2. Den är märkt som bounge i Lappland i juni 1985 och den sätter därmed åldersrekord för utfodringen med sina 25 år.

 

100204
Senaste tiden har två individer varit i fokus; den gamle kungsörnen Fox samt en ung storväxt havsörn märkt 48B0. De tillhör utfodringens trognaste besökare och har varit dagliga gäster senaste veckan. Båda var också bland säsongens första besökare (se foto 091202), men medan Fox kommit regelbundet sedan dess, har 48B0 varit frånvarande i cirka en månad - från mitten av december till mitten av januari.
Första juvenila kungsörnen sågs den 2:a februari och dagen efter gjordes avläsning av en gammal ringmärkt havsörn. Stämmer märkningen är den född 1985 men det får vi så småningom bekräftat genom ringmärkningscentralen.


100204: Kungsörnen Fox vid ett av sina dagliga besök.

 

100127
I helgen anlände en ny adult kungsörn vilket inte händer så ofta. Det rör sig om en individ i minst 6:e dräkt, tyvärr omärkt så härkomsten är okänd. De övriga sju äldre kungsörnarna som besökt under vintern är samtliga återbesökare från tidigare år. Däremot har vi fortfarande ingen observation av juvenila kungsörnar. Men så var 2009 också ett osedvanligt dåligt häckningsår för arten.
Med denna nykomling är summan av besökare nu uppe i 21 kungsörnar och 8 havsörnar.


100123: En adult kungsörn debuterade på utfodringen. Foto: Torbjörn Nicklasson

 

100120
Efter en svacka förra veckan är örnarna tillbaka igen i bra antal. I måndags noterades nio individer varav sex kungsörnar. Två av dessa var märkta 2004, nu i 6:e dräkt, och visade sig vara bekanta sedan tidigare år. 077K, som är märkt i norra Finland, har besökt oss samtliga vintrar och hennes dräktutveckling kan följas under länken "Jämför örnar". Hon är en vaksam örn som oftast kommer tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Nummer två visade sig vara 526K från Halland som debuterade på utfodringen förra säsongen. Denna är ovanligt mörk på vingsidan för sin ålder.


100118: Sent på måndagskvällen besökte fem kungsörnar utfodringen. 526K var en av dessa.

 

100114
Den senaste veckan har örnbesöken varit färre vid utfodringen. Istället har några duvhökar och en fjällvråk varit framme och försett sig med mat. Troligen kan det ligga ett eller flera kadaver av t ex rådjur i omgivningarna.


100111: En gammal fjällvråkshona samsas med skator.

 

100106
Som väntat har kylan medfört flera nya gäster till utfodringen. Fyra kungsörnar och tre havsörnar har presenterat sig senaste veckan. Av dessa utmärker sig en ringmärkt havsörn som är märkt i Finland 1997 - den äldsta märkta havsörnen vi avläst.


Utfodringens ålderman; havsörnen G298, inne på sitt 13:e levnadsår.


En ny kungsörn 1 2:a dräkt (t.h.) får ett hett välkomnande av en jämnårig.

 

091228
Helgens inventeringar gav bra utbyte i antal besökande örnar. Flest besökare var det under söndagen då 8 kungsörnar och 1 havsörn var framme och åt, varav en kungsörn var ringmärkt (samma som 22/12). Flera var nya och sammanlagt är nu 12 kungsörnar och 2 havsörnar noterade - det högsta antalet innan nyår sedan säsongen 05/06. Mer kyla väntar inför nyår vilket bör öka på antalen ytterligare.


091227: En nyanländ havsörn som fick namnet Abel pga en mörk "parabel" på näbben. Ett bra individmärke.

 

091222
Två nya kungsörnar har de senaste dagarna varit framme och arbetat hårt för att få i sig lite energi. Den förste sågs i söndags eftermiddag och jobbade i över en timme med det hårt frusna fläsket. Nummer två är en ringmärkt kungsörn i fjärde dräkt som idag har arbetat flera timmar med köttet.

 

091217
De besökande örnarna har den senaste veckan bestått av fyra kungsörnar och en havsörn. Havsörnen är samma juvenil som tidigare, den ringmärkte 48B0- en bastant individ vilket tyder på att det är en hona. Bland kungsörnarna är de adulta Fox och Foggy stamgäster och även 5:e dräkt Triss besöker med regelbundenhet. I tisdags noterades en ny kungsörn märkt med röd ring på höger tars. Dräktens ruggning ger en fingervisning om att den är i sin andra dräkt.
De senaste dagarnas kyligare väder bör leda till fler besök. Köttet blir dessutom hårdare vilket medför att örnarna behöver arbeta längre för att få i sig ransonen.


Webbkameran 091215 kl 14. En ny kungsörn äter medan havsörnen 48B0 avvaktar.

 

091208
Den här individen är ny för säsongen men känd sedan tidigare år. Det är 5:e dräkt Triss som är omärkt och besökte utfodringen regelbundet förra säsongen, från mitten av januari till mitten av mars. Lägg märke till den slitna raden mindre täckare som gör att den är lätt att känna igen i webbkameran.

 

 

091202
Vid 15-tiden idag fick det äldre kungsörnsparet Fox och Foggy sällskap av en juvenil havsörn (i trädet). Det är ovanligt med besökande havsörnar så här pass tidigt på säsongen och den här märkta individen är den tidigaste under de senaste sex åren. Dessutom åt den uppe på bordet i en halvtimme - havsörnarna brukar helst sitta på marken.

 

091130
Första kungsörnen på utfodringen sågs 25 november och idag var ett par på besök vid lunchtid. Med stor sannolikhet rör det sig om paret med hannen Fox (på grenen) och honan Foggy. De är nu i sjunde resp. åttonde dräkt. De två senaste morgnarna har dessutom en adult duvhök varit framme och ätit.

 

091120
Säsongens första utlägg gjordes idag..