Store Mosse nationalparks örnutfodring

 

120321
Säsongens sista (?) duvhök var framme i lördags och visade sig vara ringmärkt. Det är första gången vi har haft en märkt duvhök på utfodringen och frågan är förstås var den har sitt ursprung. Ringnumret kunde genom bilder avläsas helt förutom en siffra. Enligt Ringmärkningscentralen finns det tre möjligheter:

1. märkt som 1K 1997 i Staffanstorp. 
2 Fångad 2004 i Åled, Fjällgime märkt och släppt som 1K 2004 Östra Karup, Tvehöga 
3. Den sista möjliga ringen var vid tidpunkten (120322) ännu inte inrapporterad. Den skickades till en märkare i Skåne, som brukar märka duvhök.

Det märks cirka 400 duvhökar årligen, varav majoriteten som fullvuxna.


Lördag 17/3: Den första märkta duvhöken på utfodringen. Foto: Johan Mårtensson

 

120318
Under veckan har korparna haft fest, som mest räknades 85 ex i fredags. Det påminde om hur det såg ut vid utfodringen innan branden på mossen 2006. Då var det snarare regel än undantag med 40-50 korpar runt bordet. Förhoppningen att dom skulle locka fram yngre örnar på genomresa i nationalparken, har emellertid inte infriats. 

I och med det stora antalet korpar har drygt 100 kg fläskkött snabbt gått åt och idag la vi därför ut ett trafikdödat rådjur. Det blir säsongens sista utlägg.

 

120311
I torsdags yrde snön över mossen och då blev det fart på fåglarna. Både kråkor, kajor och någon enstaka korp var framme och åt, liksom Fox & Foggy som kom mitt på dagen. Ett vildsvin på marken har fortsatt locka till sig kråkfågel och idag sågs ett hundratal individer kring bordet; som tidigare mest kråkor och kajor men även 12 stycken korpar vågade sig fram. Kan det här gänget hålla sig kvar bådar det gott för de sista veckorna av utfodringen, då chansen att unga kungsörnar ska lockas ner ökar.Eftersom vi fortfarande saknar observationer av ringmärkta kungsörnar hoppas vi att någon sådan, precis som förra året, ska dyka upp i elfte timmen.

 

120301
Mars månad kan vissa år dra till sig nya individer på flyttning. Förra säsongen kom t ex den enda ringmärkta, juvenila kungsörnen först i mitten av mars. Även adulta kungsörnar har noterats i mars, vilket har överraskat då de borde vara i sina hemmarevir vid den tidpunkten. En adult kungsörnshona från Västerbotten, som är märkt med satellitsändare, har under vintern bekräftat att de adulta kan röra sig långt utanför reviren. I slutet av januari sände hon från Skåne, norr om Krankesjön, cirka 100 mil söder om sitt revir. I februari återvände hon norrut och befann sig den 29 februari fortfarande 19 mil från sina hemmamarker.

Torsdagen 8 mars kl 19 redovisar vi årets örnsäsong på Naturum och Linda Andersson från Länsstyrelsen talar om läget för de stora rovdjuren i länet.

 

120223
Som tidigare har det varit främst F&F som har besökt utfodringen i helgen och under veckan. I måndags fanns en havsörn i området men den kom aldrig fram för att äta. Under torsdagen gick det bättre och en ringmärkt havsörn var framme och kollade en markbit, men någon måltid blev det inte. En äldre artfrände visade också intresse men kom som närmast på drygt 100 m avstånd. En juvenil omärkt kungsörn dök också upp och till skillnad mot havsörnarna tvekade inte den att äta.

 

120216
Har du möjlighet att sitta i det publika gömslet några timmar under eftermiddagarna är chansen just nu stor att du får uppleva en kungsörnsparning. De senaste dagarna har Fox & Foggy besökt utfodringen och ätit i en knapp timme. Därefter har dom flugit ut till en liten tall på mossen där de har parat sig. I tisdags dök dom upp vid 11-tiden, igår onsdag och idag torsdag har de varit framme vid 15-16-tiden.

 

120213
Veckan som gick har varit omväxlande med dagar med livligare aktivitet och stilla dagar. Lugnast var lördagen då endast en duvhök besökte. Fox och Foggy är de enda kungsörnar som har noterats och Fox var framme senast under söndagseftermiddagen.

 På torsdagen och fredagen sågs ett par adulta havsörnar och en av dom var framme på torsdagen. Det visade sig vara en omärkt havsörn som besökte oss för två vintrar sedan och då fick namnet Abel. Havsörnar ruggar sina fjädrar snabbare än kungsörnar och normalt skulle vi inte ha kunnat knyta den här nya individen till Abel. Men tack vare ett säreget mönster på näbbens vänstersida gick den att identifiera.

Under torsdagen dokumenterades även säsongens första juvenila kungsörn, även denna var omärkt. I övrigt har en adult duvhökshona besökt utfodringen under veckan och suttit på bordet i över två timmar både under onsdagen och lördagen.


Torsdagen 9/2: Havsörnen Abel som nu är i minst sin 6:e dräkt. Foto: Gustav Montelius


Abels karakteristiska "parabel" gör identifieringen säker.

 

120205
Helgens kyla med temperaturer runt -20 gjorde att bevakningen från gömslet ställdes in. Men genom webbkameran kunde vi ändå konstatera att en ny kungsörn gästade utfodringen båda dagarna. Det blev säsongens elfte individ och totalt har vi nu haft 7 kungsörnar och 4 havsörnar framme. Med tanke på det mycket fina häckningsresultatet 2011 för kungsörn, är det anmärkningsvärt att ingen av kungsörnarna är juvenil. Det finns emellertid fler örnar som har passerat nationalparken utan att komma fram och äta. Det talar för att fler nykomlingar kommer att presentera sig de närmaste veckorna.

Men den stora frågan är vad som har hänt med Nisse? Han har varit en trogen besökare sedan 09/10 och regelbundet knackat på. Nu har han inte setts sedan i december och visst saknar vi honom. Här är en film på Nisse -->

 

120201
Måndagens sittning blev i stora delar händelselös, men sista timmen kom F&F och visade eftertryckligen att nu är vårkänslorna i full svallning. Saxat ur dagboken:

Duvhöken sätter sig på bordet strax efter 08 och äter både vildsvin och vanlig gris i nästan 1,5 timma. Under dagen kommer 20+ kajor, 20+ kråkor, tre korpar och någon skata in. Äter mest av de båda markbitarna.
15.40 har Fox & Foggy plötsligt landat. De väljer varsin markbit och äter sig mätta fram till 16.50.
Då händer det: Fox bryter en liten kvist som levereras till Foggy. Snart får han krypa upp och para sig med henne!!!!!
Det är snabbt överstökat och Foggy tar några tuggor till innan hon drar ner söderöver. Fem minuter senare flyger Fox iväg åt samma håll.
Bilder tas av den erotiska eskapaden, men det är hyfsat mörkt så bilderna blir därefter (ISO 3200, f/3,2, 1/200s). Men det är väl ändå första gången något sådant fotodokumenteras i Småland!?


Måndag 31/1: Första gången vi får en parning dokumenterad i bild. Foto: Lars Petersson
Läs mer på Lars hemsida.

 

120128
På onsdagen la vi ut ett vildsvin på bordet tillsammans med nytt fläskkött. Efter det har det varit dåligt med besök, men idag var i alla fall både en duvhök och F&F framme och åt under mer än en timme. Kanske kan den kalla natten ha bidragit till det och i så fall ser prognosen lovande ut. Enligt SMHI kan det nästa vecka bli fler kalla nätter, vilket i så fall borde locka fram fler örnar. Men kylan är inte ensam avgörande - även nederbörd spelar in. En snöig dag är ofta en bra dag vid utfodringen. Örnarna får svårare att jaga och den begränsade sikten med snöflingor som rör sig i luften gör dom mindre störningskänsliga.


Prognosen lördag 28/1

 

120119
Under lördagen var F&F på bordet i en timme vid lunchtid och Fox återvände även senare under eftermiddagen. Vårkänslorna spirar troligen för han pyntade rådjuret med en kvist och putsade Foggys fjädrar medan hon åt. Däremellan satt han i tallen bortom bordet och lämnade utfodringen först efter kl 16. Havsörnen 48B0 sågs i Hädingegranen första gången 10.50 och höll sig sedan hela dagen i området. På havsörnars vis var hon inte uppe på bordet utan åt i flera omgångar på de utlagda markbitarna. Vid 13-tiden gjorde hon en utflykt bakom gömslet och återvände i sällskap med en äldre havsörn. Den kom emellertid aldrig närmare än cirka 100 m.


Lördag 21/1: Näbbens färg på 48B0 är typisk för en havsörn i tredje dräkt. Foto: Kent Öhrn

 

120119
I måndags var två havsörnar framme och tittade utan att äta, en yngre och en äldre, säsongens första havsörnar som dokumenterades. Den yngre var dessutom ringmärkt vid finska Östersjökusten. Av kungsörnar har Fox sin vana trogen besökt dagligen och under torsdagen kom han på morgonen i sällskap med Foggy. Strax efter kl 9 kom en tredje dräkt havsörn och gör F&F sällskap. F&F stannade inte länge, utan drog snart iväg. Nykomlingen visade sig vara en gammal bekant, den kavata honan 48B0 märkt vid Hjälmaren, som vi lärde känna som juvenil för två vintrar sedan. Hon stannade i närheten av utfodringen hela dagen och drog först kl. 16.00.


Torsdag 19/1: 48B0 på återbesök. Foto: Per Kjellin

 

120114
De två senaste dagarna har samma tre kungsörnar varit framme under eftermiddagen; Fox, Foggy samt den nya honan Gun. Fox och Foggy sitter, sin vana trogen, i Hädingegranen och håller koll. De flyger fram och tar sig några snabba tuggor, men det är Gun som stannar längst på bordet, över en timme båda dagarna.


Fredag 13/1: Gun, en imponerande hona som de andra kungsörnarna undviker att bråka med. Foto: Mattias Johansson

 

120110
Kallare väder under måndagen medförde att en ny kungsörn presenterade sig på utfodringen. Råbocken på bordet lockade fram en trolig hona kl. 15.15 och hon stannade till strax efter kl. 16. Dräkten påminner mycket om en 2:a, men närstudier avslöjar att den är i 4:e dräkt. Innan dess var Fox framme en vända vid 14.30. Även han föredrog rådjursmaten, men mellan tuggorna gjorde han några vändor ner på marken och drog i det fällda björkslyet. Är det redan tid för hans årliga pyntning av bordet?


Måndag 9/1: En omärkt individ i 4:e dräkt som fick namnet Gun. Den här örnen har genomfört tre ruggningssäsonger, men har fortfarande kvar ett antal armpennor från den juvenila dräkten. De skiljer ut sig som längre, blekare bruna och mer slitna i jämförelse med de övriga. Foto: Lars Petersson

 

120106
På trettondagsafton var det återigen F&F som stod för besöket. Dom kom sent på eftermiddagen vid 15.15 och stannade endast en kort stund. De bilder vi har fått av paret visar att Foggy, nu i 10:e dräkt, har fortsatt mycket inslag av vitt i undervinge och stjärt, medan Fox, i 9:e dräkt, börjar "färga ut".


Foggy överst och Fox underst. En jämförelse med dräkten vintern 10/11 visar att Foggy, av de yttre armpennorna, endast ruggat armpennorna 3 och 7 under sommaren. Foton: Kent Öhrn

 

120102
I jul och nyår har inga nya örnar setts vid utfodringen. Som tidigare är det F&F som besöker nästan dagligen, i synnerhet Fox som gärna stannar kvar i trädet bakom bordet. Framförallt har timmen efter kl 14 varit populär. Under första halvan av januari brukar ett antal nya örnar dyka upp, huvudsakligen från norra Sverige och enstaka från Finland. Sommaren 2011 var ett toppår för kungsörn med 253 rapporterade ungar i Norrland, ett av de tre bästa resultaten sedan 2000. Men det milda vädret i hela landet gör att ungfåglarna stannar i norr och så länge sjöarna inte är isbelagda har även havsörnarna troligen bättre alternativ.

Under måndagen sågs en yngre kungsörn i sällskap med Fox i Hädingegranen. Den här individen sågs även innan jul och kan dyka upp i kameran framöver. Även de trettiotalet korpar som noterades på mossen är välkomna fram.

 

111222
Under torsdagens sittning sågs Fox sitta i Hädingegranen redan vid 8.20. Först 14.30 flög han fram till utfodringen i sällskap med Foggy. Hon stannade en halvtimme medan Fox var kvar en timme och lämnade 15.30. Två minuter senare kom duvhöken och åt till det blev mörkt. Fox satt alltså i sex timmar och väntade på Foggy för att äta tillsammans. I övrigt sågs endast korp på avstånd och inga kråkfåglar besökte i övrigt.


Torsdag 22/12: Fox till vänster och Foggy till höger. Foto: Per Kjellin

 

111219
Vid 10-tiden upptäcks två kungsörnar i Hädingegranen. Det är Fox och Foggy som återigen besöker favoritgranen. Båda örnarna intresserar sig för något som finns en bit söderut på mossen och gör flera flygturer ditåt för att sedan återkomma till granen. Fox ses vid något tillfälle göra ett utfall mot något. Båda örnarna försvinner mot öster vid 11-tiden. Strax därefter varnar kråkorna och en kungsörn flyger rakt över utfodringen. Bilderna avslöjar en ny besökare i andra dräkt och troligen var det den som fick Fox och Foggys uppmärksamhet. Resten av dagen blir lugn tills en duvhökshona landar vid 15-tiden. Hon får dock flytta på sig när Fox dyker upp men återkommer när han lämnar en halvtimme senare.


Måndag 19/12: En omärkt kungsörn flög över kl. 11.22. Lägg märke till en liten, fläckig handbasfläck som kan hjälpa till att identifiera den här individen om den återkommer. Den jämna raden större täckare avslöjar att örnen är i andra dräkt. Foto: Lars Petersson

 

111218
Foggy och Fox satt under söndagen två timmar i ett par omgångar i Hädingegranen, den största och yvigaste granen i brynet till Hädinge. Fox hade den goda smaken att flyga fram till utfodringen vid halvelva när det var bra fotoljus i snöfyken. Han landade först i sitträdet innan han flyttade över till bordet. Foggy kom sin vana trogen sent på eftermiddagen och flög, också som hon brukar, direkt fram till bordet. I övrigt var det klent med besökare, inga kajor eller kråkor utan endast en skata som fick ha hela bordet för sig själv. En film från Fox besök på söndagen finns på Youtube -->


Söndagen 18/12: Fox i sitträdet. Foto: Kent Öhrn

 

111211
Torsdagens sittning blev resultatlös och helgbevakningen ställdes in. Givetvis passade kungsörnarna på att komma fram och förse sig med lite fläsk. Framförallt var det under den sista timmen under båda dagarna som de passade på. I webbkameran sågs under lördagen först Fox vid 13-tiden och därefter Foggy strax efter kl 15. På söndagen var Fox framme igen under drygt 20 minuter efter kl 15. Till skillnad mot Foggy stannar Fox gärna kvar efter avslutad måltid, putsar näbben och pausar i sitträdet bakom bordet.


Lördag 10/12 kl 15.04: Honan Foggy på bordet medan en annan kungsörn, troligen Fox, skymtar i tallen 50 m bakom bordet.


Söndag 11/12 kl 15.40: Montagebild på Fox.

 

111206
Snön har lagt sig som ett vackert täcke över mossen och vad passar bättre än att en ny kungsörn presenterade sig under måndagens sittning. Det var en örn i tredje dräkt som visade upp sig fint nära gömslet, men som förmodligen inte sågs i kameran. Den här individen var välruggad och bör vara samma örn som förra veckan sågs sitta längre ut på mossen. Eftersom den är omärkt har den fått namnet "Piano".


Måndagen 5/12. 3 dräkt Piano lyfter. Foto: Lars Petersson

 

111120
Veckans fråga om utfodringen är: "Var är örnarna"? Låt oss omformulera den till: Var är korparna? När det blir större flockar med korp vid utfodringen ökar chansen att örnarna också hittar dit. Det är normalt få korpar vid den här tiden på säsongen och de som finns runt utfodringen brukar dessutom vara mycket försiktiga. Under söndagsförmiddagen höll åtminstone fyra korpar till i omgivningarna - på respektfullt avstånd från utfodringsbordet.

En sökning på Artportalen Svalan efter antalet observationer i landet av korp i flockar på 10 eller fler under november, visar följande för de senaste sex åren:

2006: 76 fynd
2007: 59
2008: 84
2009: 69
2010: 99
2011: 31

Länkarna leder till kartor över södra Sverige med fynden inprickade. 

 

111112
Första kungsörnen för säsongen dokumenterades idag på bordet mellan kl 13:05-13:35. Det var en adult trolig hona och detaljer i dräkten pekar på att det var hemmarevirets Foggy som var premiärgäst.


Lördagen 12/11 kl 13.22

 

111108
I dag startar årets vinterutfodring av örnar på Store mosse, drygt tre veckor tidigare än förra vintern. Med den strategin hoppas vi undvika en lika dålig säsong som förra. Genom att det finns kött tidigt räknar vi med att locka ner och hålla kvar förbisträckande korpar. En större mängd korpar vid utfodringen lockar även örnar att besöka den. Vi har även flyttat kameran närmare utfodringsbordet, nu står den på 10 m avstånd, vilket ger oss möjlighet att säkrare bedöma färger på ringarna.

 

Nyheter 10/11

Nyheter 09/10