Store Mosse nationalparks örnutfodring

 

130323
Vinterns bästa dag vad det gäller antalet besökande örnar hade vi i lördags då minst 5 havsörnar och 2 kungsörnar var framme vid utfodringen. För första gången sedan vi började med fotodokumentationen 2004/2005, ligger den individrikaste dagen i mars. Av havsörnarna var Y771 känd sedan tidigare och ytterligare en ungfågel var ringmärkt. Som vanligt var havsörnarna aldrig uppe på bordet. I kommande vecka sker säsongens sista utfodring och därefter är det dags för summering..


Lördag 23/3: Tre unga havsörnar kom fram när kvällen närmade sig. Foto: Erland Leide

 

130317
Den senaste veckan har tre havsörnar varit stationära runt utfodringen. De ses sällan i webbkameran då de oftast sitter i tallar i utkanten. Två av dessa är ringmärkta varav den ena är Y771, som vi har sett några gånger tidigare i vinter. Y771 kommer från finska Lappland och är ringmärkt 2005. Den andra är en juvenil örn som är märkt vid en insjö i södra Sverige 2012.


Fredag 15/3: Y771 till vänster läxar upp ynglingen S085. Foto: Gustav Montelius

 

130305
Antalet besökande kungsörnar har legat på en bra nivå de senaste dagarna. Bland besökarna finns en ringmärkt kungsörn i andra dräkt som har kommit på återbesök. Det är 221Z som är märkt i Västerbotten 2011 och nu har besökt utfodringen i perioder sedan mitten av januari. Vår kungsörnsbekant från Skåne längtar tydligen inte tillbaka till slätter och bokskogar, utan har stannat kvar in i mars. Havsörnar är det emellertid fortfarande glest mellan!


221Z dokumenterad vid ett besök i januari.

 

130222
Efter en helg med färre besök blev det bättre under mitten av veckan och som mest noterades fem kungsörnar på torsdagen. Två var nya varav en i 2:a dräkt som var ringmärkt. Ringnumret 275Z visar att den är märkt i Lule lappmark i juni 2011. En annan ringmärkt besökare var havsörnen Y771 som nu är i 8:e dräkt. Den har vi tidigare haft på besök både 2008 och 2009. Den är märkt i finska Lappland 2005 och, liksom de flesta havsörnarna, betydligt försiktigare. Den här gången kom den aldrig fram till utfodringen utan ringarna fick läsas då den satte sig i en tall.


Torsdag 21/2: Den märkta 275Z gör huvudrullningar när den följer förbiflygande kråkfåglar.

 

130210
Havsörn har hittills varit fåtalig vid utfodringen. Endast två individer har kunnat dokumenteras, varav den senaste dök upp i veckan. Det rörde sig om en omärkt örn i åtminstone femte dräkt. Den dinerade tillsammans med en ny, ringmärkt, kungsörn, som är i sin tredje dräkt. Den är märkt med endast en ring, en blå på höger tars, och således en örn som härstammar från södra Sverige, närmare bestämt SV SKåne. Under den snöiga lördagen agerade den kråkfåglarnas beskyddare och satt i flera timmar i trädet strax bakom bordet. På så vis vågade sig inte duvhökarna fram och det blev smörgåsbord för korpar, kråkar, kajor och skator istället.


Torsdag 7/2: Den blåmärkta kungsörnen i vila tillsammans med havsörnen "Dick".

 

130205
I takt med att det har blivit mildare väder har örnbesöken minskat. I slutet av förra veckan var det endast Fox & Foggy samt en ny kungsörn i 2:a dräkt som var framme och åt. En äldre subad havsörn sågs också men den  höll sig mest ute på mossen. I söndags råkade vi dessutom ut för säsongens första örnfria dag. Men duvhökarna fortsätter att komma. Det är nu fyra duvhökar, tre adulta och en juvenil, som tampas om maten.

 

130127
Det har varit en bra tillströmning under veckoslutet med flera märkta individer, samtliga i andra dräkt. En stamgäst sedan 18/1 är den omärkta Nasko i fjärde dräkt, som gärna kör undan Fox men i sin tur själv blir bortkörd av den juvenila Hen. Fox går för övrigt sällan i strid med andra örnar, utan flyger undan och håller sig på distans. När det sedan blir lugnt på utfodringen kommer han som regel tillbaka. Några som är riktigt grälsjuka är duvhökarna, i synnerhet den ringmärkta hanne (se 121218). För tillfället har vi minst tre olika duvhökar som bråkar högljutt om maten. Kråkfåglarna väljer att sitta som åskådare på avstånd och vågar sig fram först när lugnet är återställt.


Lördag 26/1: Hellre fly än illa fäkta är Fox taktik.


Lördag 26/1: Nasko.

 

130125
Igår stod kameran stilla och imorse byttes batterierna. Tydligen är det något annat fel då den återigen har stannat. Under torsdagen dokumenterades en ny, omärkt juvenil. De juvenila kungsörnarna är svårast att skilja åt sinsemellan. Men den svarta kilen på en central stjärtpenna ger den här individen ett eget idmärke, som bör kunna ses även i webbkameran.


Torsdag 24/1: En normalt tecknad kungsörn i första dräkt.

 

130119
I onsdags blev det full fart på utfodringen då fem kungsörnar och en havsörn försökte samsas om utrymmet. Resten av veckan fortsatte i samma takt med som mest sex kungsörnar på fredagen. En av dessa är en omärkt hona, Freja, som vi noterade i januari 2010 och inte sett sedan dess. Nu har hon kommit tillbaka men gick inledningsvis inte att säkert känna igen på dräkten, eftersom samtliga fjädrar var utbytta. Misstanken om att det var samma örn var dock stark och med hjälp av närbilder på öga och näbb gick det att fastslå att det är samma individ.


Lördag 19/1: Freja t.v tillsammans med en yngre kungsörn.


Freja i närbild. Lägg märke till de identiska ljus fläckarna i iris samt gränsen mellan grått och svart på näbben.

 

130112
I veckan har det varit en stadig grupp besökare med 3-4 kungsörnar dagligen. Den ringmärkte duvhökshannen har varit framme ett par dagar liksom en gammal duvhökshona. Däremot har inga havsörnar setts under veckan. Sammanlagt nio kungsörnar har hittills noterats varav hela sju stycken är adulta.  Idag kom den första yngre kungsörnen, en individ i sin 2:a dräkt som dessutom var ringmärkt. Tyvärr har den fått en skada på höger öga, vilket troligen gör den enögd.

 

130105
En stabil grupp med korpar finns nu runt utfodringen vilket har dragit fram ett antal nya örnar. Det ledde till den bästa dagen hittills; den 2:a januari sågs 4 kungsörnar och 2 havsörnar. Havsörnarna var aldrig framme och åt utan höll sig på avstånd. Under helgerna har två nya märkta kungsörnar noterats, en i tredje dräkt som vi inte haft förut samt en gammal bekant. Det rör sig om 077K som är märkt i Finland 2004 och nu i sin 9:e dräkt. Den här örnen har besökt utfodringen varje vinter förutom den förra då hon aldrig sågs. Hon har emellertid väldigt skygga vanor och är en riktig "skymningsörn" som gärna kommer tidigt på morgonen eller när man tror att dagen är slut och inget mer kommer att hända. 077K stannar aldrig många minuter så det gäller att vara med när hon sitter på bordet.


Torsdag 27/12: 077K är ringmärkt vid Enontekiö i Finland. Förutom första vintern har hon genomgående varit mycket försiktig vid sina besök. Under menyn "Jämför örnar" finns bilder på henne från från 1:a till 7:e dräkt.

 

121218
Under helgens räkning noterades fyra kungsörnar, två duvhökar och en ormvråk på utfodringen. Av dessa var två ringmärkta, en örn och en duvhök. Den märkta kungsörnen är en individ med ringnumret 250H. Den märktes 2003 i Lule lappmark och är därmed inne på sitt 10:e år. Förutom förra vintern har vi haft den på utfodringen varje vinter. Duvhöken var samma individ som sågs i mars 2012. Den siffra som då saknades kunde nu läsas. RC meddelar att det är en hanne som märktes 2004 som årsunge i Åled utanför Halmstad och släpptes vid Östra Karup nära E6:an vid gränsen till Skåne. Hannen hade visst besvär med korparna under dagen och blev vid några tillfällen bortjagad innan den till slut fick äta i fred. Som sista gäst för dagen lämnade den utfodringen 16.10.


Lördag 15/12: 250H i landning.


Lördag 15/12: Det är inte alla duvhökar som korparna har respekt för.

 

121214
Inga nya örnar har setts senaste veckan. Det har varit Fox och Foggy som har besökt utfodringen regelbundet, i Fox fall dagligen. En ny gäst dök emellertid upp under lunchtid på fredagen. En räv vågade sig då fram för att försöka få sig en matbit. Rävar på dagtid är inte vanliga vid utfodringen, men med tanke på senaste dagarnas kyla, idag -16 grader på morgonen, vinner säkert hungern över rädslan.


Torsdag 14/12: En ovanlig gäst på besök.

 

121208
Torsdagens sittning gav fyra adulta kungsörnar och en adult duvhök. Två av de gamla var Fox och Foggy, som fick sällskap av en tredje adult örn på eftermiddagen. Nykomlingen skämdes inte för sig utan skränade trutlikt mot de andra örnarna. De tre örnarna var närvarande under en timma och innan de lämnade hann Foggy ge igen på nykomligen så hon hamnade på rygg i snön. Den fjärde kungsörnen var en individ som kom vid 14:30. Den har bleka täckare på vingsidan, som tillsammans med några nya mörka täckare bildar ett säreget mönster. Det var samma individ som har setts på webbkameran tidigare under veckan.

Under lördagseftermiddagen var Fox framme på bordet medan en yngre havsörn satt på behörigt avstånd från utfodringen. När Fox lämnade kom havsörnen inte närmare utan flög istället söderut en timme innan skymningen.


Torsdag 6/12: En kungsörn med ett stort antal ljusa, slitna täckare fick namnet Brynhild. Foto: Anita Eriksson


Torsdag 6/12: Stilstudie på Foggy. Hon är i 11:e dräkt men har fortfarande ljusa teckningar i vingens undersida. Montagefoto: Lars Petersson

 

121203
Under helgen var det solsken som dominerade vilket inte gav någon större aktivitet vid utfodringen. Måndagens snöoväder lockade däremot fram tre gamla kungsörnar under dagen, förutom Fox och Foggy sågs även en ny besökare sista timmen på eftermiddagen. Teorin att ruskväder ger mer örn vid utfodringen håller även i år.

 

121117
Utfodringen för vintern 12/13 startade i måndags, den 12 november. Dagen efter besökte första kungsörnen på förmiddagen och liksom förra året var det honan Foggy som var första gäst. Igår sågs Foggy tillsammans med sin hanne Fox. Trevligt att återse dem och förhoppningsvis blir det många besök framöver. I köttfrysen ligger nu några grisar som vi fått från ett slakteri och dessutom några rådjur i reserv.

 


121116: Foggy på bordet och Fox i sitträdet strax efter kl. 9.

 

Nyheter 11/12

Nyheter 10/11

Nyheter 09/10